GRANDFOODING.PL -Przepisy Kulinarne, menu, kuchenne sztuczki, szkoła gotowania

Saturday
Jul 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

E331 - Cytryniany sodu

Email Drukuj
Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy, cytrynian trójsodowy


Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji - podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka (zobacz także: Rakotwórczość kwasu cytrynowego).

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

food-info.net

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Naturalnie sól, składnik soli morskiej i kamiennej.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Regulator kwasowości, poprawia zwięzłość struktury owoców i warzyw, wiąże metale.

    Produkty:
    Wiele produktów, również jako źródło wapnia w suplementach żywieniowych.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Nie są znane.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. Chlorek wapnia mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Witamina C

    Pochodzenie:
    Występuje w większości owoców i warzyw. Przemysłowo uzyskiwany poprzez fermentację glukozy przy pomocy bakterii, a następnie chemiczne utlenienie.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas askorbinowy to inaczej witamina C; oznakowanie E300 oznacza, że witamina C jest antyoksydantem lub też stosowana jest jako polepszacz wartości wypiekowej mąki. Oznakowanie to nie oznacza uzupełnienia danego produktu w witaminę C.

    Produkty:
    Szerokie spektrum produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nieograniczone.

    Efekty uboczne:
    Nie wykryto efektów ubocznych w stosowanych stężeniach.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; Kwas askorbinowy i Korbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegetarian i wegan.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    E170(i): węglan wapnia
    E170(ii): wodorowęglan wapnia (CI 77220)

    kreda

    Pochodzenie:
    Naturalny biały minerał.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Biały barwnik do powłok zewnętrznych, jak również substancja przeciwzbrylająca, wypełniająca (środki farmaceutyczne) i stabilizator konserw owocowych.

    Produkty:
    E170 jest szeroko stosowany.

    Zobacz jakie produkty zawierają węglan wapnia

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie jest określona.

    Efekty uboczne:
    Nieznane.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; E170 może być spożywany przez wszystkie grupy wyznaniowe, wegan i wegetarian.

     

    Food-Info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    E452 (i) Polifosforan sodowy (wcześniej E450 c(i))
    E452 (ii) Polifosforan potasowy (wcześniej E450(ii))
    E452 (iii) Polifosforan sodowo-wapniowy
    E452 (iv) Polifosforan wapnia (również E544)
    E452 (v) Polifosforan amonowy (wcześniej E450c(i))


    Pochodzenie:
    Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Substancje maskujące jony (wiążą metale), stabilizatory i emulgatory. Również jako substancje wiążące wodę podczas procesów przetwórczych i przechowywania.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów . Zobacz jakie produkty zawierają Polifosforany.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany-łącznie).

    Efekty uboczne:
    Brak, jeśli stosowane w żywności. Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; E452 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    E500 (i) Węglan sodu
    E500 (ii) Wodorowęglan sodu
    E500 (iii) Półtorawęglan sodu

    Pochodzenie:
    Produkowane z wody morskiej lub soli. Są naturalnymi minerałami. 

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Regulator kwasowości, związek zasadowy oraz środek spulchniający.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.

    zobacz produkty zawierające węglany sodu

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Nie są znane.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E500 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Naturalnie występujący alkohol wielowodorotlenowy, będący składnikiem wszystkich tłuszczy. W małych stężeniach występuje we krwi. Na skalę przemysłową jest syntetyzowany z propenu lub przez fermentację cukrów. Nie jest wytwarzany z tłuszczu.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Słodzik niskokaloryczny, substancja utrzymująca wilgoć, itp.

    Produkty:
    Wyroby cukiernicze i piekarskie.

    Jakie produkty zawierają glicerol?

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Glicerol jest absorbowany i metabolizowany przez organizm podobnie jak glukoza do tłuszczu.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, glicerol może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może być myląca. Glicerol nie zawiera alkoholu (etanolu).

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Naturalny barwnik izolowany z pieprzu (Capsicum annuum). Mieszanina ta zawiera głównie kapsoksantynę i kapsorubinę.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Ciemnoczerwony barwnik spożywczy, jak również przyprawa.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nieograniczone.

    Efekty uboczne:
    Nieznane.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, E160c może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

     

    (Food-info.net)

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    (poniższy artykuł nie został zweryfikowany)

    Aspartam  - substancja skrajnie trująca?

    Tajemnica rakotwórczej słodyczy aspartamu tkwi we właściwościach tego związku chemicznego. Aspartam jako słodzik jest wykorzystywany w przemyśle przede wszystkim dlatego, że jest ponad 160 razy bardziej słodki od cukru. Powyższa cecha słodzika występuje przy jednoczesnej, praktycznie zerowej kaloryczności. Co więcej większość ludzi nie jest w stanie określić różnicy pomiędzy wrażeniami smakowymi jakie daje słodzik aspartam, a tym jak smakuje zwykły cukier.

    O popularności Aspartamu decydują również względy czysto ekonomiczne. Zastosowanie tego środka jest stosunkowo tanie i nie wymaga zbyt skomplikowanego procesu technologicznego. Stąd wykorzystanie zarówno w przemyśle spożywczym (napoje dietetyczne, gumy do żucia, ryby, wędliny) jak i w celach medycznych (stosowany w diecie diabetyków)

    Mając na uwadze skutki uboczne aspartamu warto się jednak zastanowić czy warto ryzykować. Wrażenie smaku słodkiego podobnie jak na przykład smaku słonego jest subiektywne i da się "wytrenować". Stopniowo zmniejszając ilość spożywanej słodyczy czy soli w jedzeniu jesteśmy w stanie wytrenować zmysł smaku do tego stopnia, że słodząc czy soląc mniej nie poczujemy znaczącej różnicy. Dlatego lepiej stopniowo zmniejszać ilość cukru w diecie niż próbować potencjalnie groźnych substytów w postaci słodzików.

    Badanie na szczurach

    Naukowcy z Bolonii przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie, które zawierało aspartam. Naukowcy dbali, by w tych dawkach pożywienia znajdowało się tyle aspartamu, ile dziennie spożywa go każdy z nas. Szczury podzielono na kilka grup w zależności od przyjmowanej dawki słodziku. Co się z nimi stało? Aspartam wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi.

    Wybuchła burza. Temat aspartam trafił nawet do brytyjskiego parlamentu. Tamtejszy poseł - Roger Williams zażądał natychmiastowego wycofania z rynku brytyjskiego około sześciu tysięcy produktów zawierających ten słodzik. Intytut Ramazziniego przekazał swój raport Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywienia.

    - Traktujemy sprawę bardzo poważnie - stwierdziła Caroli Sondermann, rzeczniczki agencji. - Sprawdzenie danych z Instytutu Ramazzini potrwa od trzech do pięciu miesięcy. Wtedy opublikujemy wyniki oraz powiadomimy Komisję Europejską. To ona zdecyduje, co dalej. W tej chwili nie możemy stwierdzić, czy trzeba wycofać produkty z aspartamem.

    Wizja odszkodowań

    Ale wszystko wskazuje na to, że środek ten nie zostanie wycofany z rynku, ani nawet w najmniejszym stopniu ograniczony. Dlaczego? Aspartam występuje w wielu produktach kojarzonych z międzynarodowymi markami jak np. Coca-Cola, czy Orbit. Trudno wyobrazić sobie, że koncerny te usuną ze składu środek ze względu na jego szkodliwość. Oznaczałoby to de facto przyznanie się, że firmy te przez wiele lat tolerowały obecność aspartamu w swoich produktach i w pewnym sensie „truły” ludzi na całym świecie. Łatwo przewidzieć, że uznanie aspartamu jako substancji rakotwórczej sprowokowałoby lawinę pozwów i obowiązek wypłacania wielomilionowych odszkodowań. Z pewnością wygenerowałoby to miliardowe straty, na co szefowie tych firm nie mogą sobie pozwolić. Obrona aspartamu jako środka bezpiecznego jest w tym przypadku prostsza i tańsza. Szczególnie, że badania wykonane przez inne instytucje nie są tak jednoznaczne i nie wykazały niebezpiecznych konsekwencji spożywania aspartamu. Warto zauważyć, że słodzik przeszedł kompleksowe testy Naukowego Komitetu do spraw Żywności (Scientific Committee for Foods- SCF), który uznał go za bezpieczny i pozwolił wprowadzić na rynek spożywczy, nadając mu kod E-951.

    Historia



    Aspartam został wynaleziony zupełnie przypadkowo w 1965 roku przez chemika Jamesa M. Schlattera pracującego dla firmy farmaceutycznej G.D. Searle & Company. Schlatter otrzymał ten związek przy okazji badań nad lekami przeciw wrzodom. Odkrył jego słodycz, liżąc swój własny palec, na co nie pozwalały przepisy bezpieczeństwa. Jego sukces opiera się na jego niezwykłych właściwościach – aspartam jest około 180 razy bardziej słodki od cukru i przy tym jego kaloryczność jest niemal zerowa. Schlatter wiedział zatem, że odkrył idealny słodzik. Warto zauważyć, że aspartam wywoływał kontrowersję od początku swojej obecności na rynku spożywczym. Liczne pogłoski mówiły, że może być niebezpieczny, dlatego w 1980 roku Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) nie dopuściła go do obrotu. Interwencje wpływowych osób związanych z G.D. Searle wymusiły przeprowadzenie dodatkowych testów, które w 1981 roku pozwoliły słodzikowi wrócić na rynek spożywczy jako dodatek do żywności. Niektórzy uważają, że decyzja ta była skutkiem interwencji polityków amerykańskich, u których koncern lobbował. Historia aspartamu do dziś pełna jest niejasności i niedomówień.

    Niedokładność badań

    Warto na końcu wspomnieć, że raport Instytutu Ramazziniego jest dla wielu specjalistów niedokładny i zmanipulowany. Wciąż wytyka się nowe błędy samej metodologii badań, co podważa rzetelność całego eksperymentu. Zasugerowano, że nowotwory mogą być związane z zaburzeniem metabolizmu związków obecnych w leku, a w konsekwencji odkładania się ich w tkankach, czego nie obserwuje się u ludzi ze względu na inny profil enzymatyczny. Późniejsza analiza danych z szeregu badań klinicznych wykazała, że "nie ma dowodu, że sacharyna i inne słodziki (głównie aspartam) zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów u człowieka.”

    http://aspartam-slodka-trucizna.manifo.com

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Aromaty dymu wędzarniczego - to ekstrakty dymu wędzarniczego stosowanego w tradycyjnym procesie wędzenia żywności. Są otrzymywane przez kondensację (absorpcję) dymu w wodzie i stosowane w różnych procesach produkcyjnych.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Sól sodowa kwasu alginowego (E400), naturalny polisacharyd, wytwarzana z wodorostów rodziny Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, L. cloustoni, Ascophyllum nodosum) w USA i Wielkiej Brytanii.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Środek zagęszczający i emulgator.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Nieznane przy normalnym stosowaniu. W dużych stężeniach może prowadzić do upośledzenia mechanizmu pobierania żelaza przez organizm, ponieważ jest on wiązany.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, kwas alginowy i alginiany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian

    food-info.net

    Więcej…