GRANDFOODING.PL -Przepisy Kulinarne, menu, kuchenne sztuczki, szkoła gotowania

Sunday
May 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Cytryniany sodu - E331

Email Drukuj
Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy, cytrynian trójsodowy


Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji - podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka (zobacz także: Rakotwórczość kwasu cytrynowego).

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

food-info.net

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Syrop glukozowy jest roztworem (do 80%) glukozy (dekstrozy) i maltodekstriny w wodzie. Zazwyczaj jest otrzymywany w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi, która jest polimerem zbudowanym z glukozy. Do tego celu wykorzystuje się skrobię pszenną, kukurydzianą, ziemniaczaną lub innych roślin. Pochodzenie skrobi nie musi być wyszczególnione na etykiecie produktu, lecz powinno być dostępne u producenta. Jednakże, stosownie do nowych przepisów UE dotyczących alergenów, syrop glukozowy otrzymywany z pszenicy musi być oznakowany jako potencjalny alergen.

    Syrop glukozowy jest mniej słodki niż normalny cukier, ale posiada wiele technologicznych zalet dla przemysłu spożywczego.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Kwas benzoesowy, benzoesany i estry kwasu benzoesowego powszechnie występują w większości owoców, szczególnie w jagodach. Żurawina jest bardzo bogatym źródłem kwasu benzoesowego. Oprócz owoców, występuje w grzybach, cynamonie, goździkach i niektórych produktach mlecznych (jako efekt fermentacji bakteryjnej). Dla celów przemysłowych produkowany jest z toluenu.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas benzoesowy i benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Nie są skuteczne przeciwko grzybom i w produktach z pH powyżej 5 (lekko kwaśne lub obojętne). Wysokie stężenia prowadzą do kwaśnego smaku produktów, który ogranicza zastosowanie. Benzoesany są często preferowane, z powodu lepszej rozpuszczalności.

    Produkty:
    Kwas benzoesowy i benzoesany występują w obejmujących szeroki zakres kwaśnych lub słabo kwaśnych produktach.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Do 5 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Brak efektów ubocznych w niewielkich stężeniach. U niektórych ludzi kwas benzoesowy i benzoesany mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną pseudo-alergicznych reakcji.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; kwas benzoesowy i benzoesany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Naturalnie występujący gaz. Wchodzi w skład powietrza i jest produkowany w procesach metabolicznych.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Używany w napojach gazowanych, a także podczas pakowania w zmodyfikowanej atmosferze oraz jako propelent (gaz pędny) w instalacjach.

    Produkty:
    Napoje gazowane, żywność w opakowaniach, śmietanka.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń.

    Efekty uboczne:
    Brak znanych efektów ubocznych po spożyciu.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; dwutlenek węgla może być spożywany przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegetarian i wegan.

     

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Syntetyczny stabilizator i emulgator. Stosowany do produkcji aromatyzowanych, bezalkoholowych, mętnych napojów i wyrobów cukierniczych. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    pochodzenie:
    Naturalny polimer wytwarzany z palmy Canaubai (Copernica cerifera) i gatunków pokrewnych z Brazylii.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Jadalna powłoka stosowana w gumie do żucia

    produkty:
    Guma do żucia, słodycze, kawa, pieczywo

    Zobacz produkty zawierające wosk carnauba

    Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI):
    Brak określony

    Efekty uboczne:
    Nie są znane ze stosowania w żywności. Wosk canauba jest szeroko stosowany w kosmetyce i może powodować egzemy skóry. Osoby, które mają skłonność do egzem  mogą być wrażliwi na wosk canauba w żywności.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E903 może być używany przez wszystkie grupy religijne, wegetarian i wegan.

     

    Food-Info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E160a (i): karotenoidy (mieszanina)
    E160a (ii): β-karoten


    Pochodzenie:
    Naturalny barwnik wydzielany z kilku roślin; do celów przemysłowych uzyskiwany jest z marchwi. Karotenoidy występują jako izomery, składające się z wielu chemicznie identycznych, ale stereochemicznie różnych części składowych. Rzeczywisty skład jest uzależniony od gatunku rośliny.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Nierozpuszczalne w wodzie barwniki żywności o barwie od żółtej do pomarańczowej, zależnie od rozpuszczalnika użytego przy ekstrakcji.

    Produkty:
    Zobacz jakie produkty zawierają karotenoidy.
    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Do 5 mg/kg masy ciała dla E160a (i), podczas gdy dla pozostałych związków dzienne spożycie nie jest określone.

    Efekty uboczne:
    Nieznane w stężeniach występujących w żywności. Wysokie stężenie wywołuje żółty koloryt skóry. Karoten jest źródłem witaminy A (2 części karotenu równają się jednej części witaminy A), dlatego też wysokie stężenie będzie wywoływało objawy zatrucia witaminą A.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; E160a może być spożywany przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegan i wegetarian.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Naturalny barwnik izolowany z pieprzu (Capsicum annuum). Mieszanina ta zawiera głównie kapsoksantynę i kapsorubinę.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Ciemnoczerwony barwnik spożywczy, jak również przyprawa.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nieograniczone.

    Efekty uboczne:
    Nieznane.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, E160c może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

     

    (Food-info.net)

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Naturalny polisacharyd, wytwarzany z drzewa Acacia senegal rosnącego w tropikalnej Afryce.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne; guma arabska może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

    Food-Info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Naturalny alkohol wielowodorotlenowy, występujący w wielu roślinach, np. w drzewach iglastych, wodorostach i grzybach. Na skalę przemysłową wytwarzany jest z glukozy.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Substancja przeciwzbrylająca, słodzik niskokaloryczny, substancja wypełniająca, itp.

    Produkty:
    Wyroby cukiernicze i piekarskie.

    Zobacz jakie produkty zawierają Mannitol

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Maksymalnie 160 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Mannitol jest w dużej części absorbowany i metabolizowany w organizmie podobnie jak glukoza. Pozostała część ulega fermentacji w jelicie grubym, co może powodować wzdęcia. U osób wykazujących nietolerancję może działać jak środek przeczyszczający. Niepożądane skutki uboczne pojawiają się po spożyciu 25 - 30 gramów w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilości zwykle stosowane w produktach spożywczych.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może okazać się myląca. Mannitol nie zawiera alkoholu (etanolu).

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem każdego żywego organizmu, pełni ważną rolę w metabolizmie. Duże ilości kwasu cytrynowego znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i w wielu innych owocach. Na skalę rynkową produkowany jest przez fermentację melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji - podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń

    Efekty uboczne:
    Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka (zobacz także: Rakotwórczość kwasu cytrynowego)

    Ograniczenia żywieniowe:
    Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych u osób, które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

    Więcej…