GRANDFOODING.PL -Przepisy Kulinarne, menu, kuchenne sztuczki, szkoła gotowania

Thursday
Mar 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Cytryniany sodu - E331

Email Drukuj
Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy, cytrynian trójsodowy


Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji - podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka (zobacz także: Rakotwórczość kwasu cytrynowego).

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

food-info.net

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Jest to niskokaloryczny środek słodzący zatwierdzony jako dodatek do żywności w 1988 roku. Jest to syntetyczna sól organiczna. Acesulfam jest 200 razy słodszy od sacharozy, działa synergistycznie z innymi syntetycznymi substancjami słodzącymi, odporny na wysoką temperaturę oraz posiadający długi termin przydatności do użycia. Z ludzkiego organizmu wydalany jest w niezmienionej postaci i z tego powodu nie dostarcza żadnych kalorii.

    Nie należy nadużywać tego środka, gdyż nadmierne stosowanie go może doprowadzić do białaczki, chorób układu nerwowego, raka płuc, raka piersi.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Kwas jabłkowy jest kwasem naturalnym, obecnym w większości owoców oraz w wielu warzywach. Przemysłowo wytwarzany poprzez syntezę chemiczną. Jest częścią metabolizmu każdej żywej komórki.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Używany jako kwas, związek aromatyzujący oraz stabilizator koloru w sokach: jabłkowym i winogronowym.

    Produkty:
    Szerokie spektrum produktów.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń.

    Efekty uboczne:
    Nie wykryto. Wysokie stężenia nie są dozwolone w żywności przeznaczonej dla małych dzieci w związku z brakiem u tej grupy zdolności metabolizmu dużych ilości kwasu jabłkowego.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; kwas jabłkowy może być spożywany przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegetarian i wegan.

     

    (Food-Info.net)

     

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Sól potasowa kwasu sorbowego (E200), naturalnie występującego w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia), od której wywodzi się nazwa kwasu. Przemysłowo uzyskiwany na drodze różnych metod chemicznych.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas sorbowy jest środkiem konserwującym głównie przeciwko grzybom i drożdżom. Nie jest skuteczny przeciwko bakteriom. Optymalne działanie występuje przy pH poniżej 6,5 (kwaśna i lekko kwaśna żywność).

    Produkty:
    Szerokie spektrum produktów.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Do 25 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Brak w stosowanym stężeniu. Tylko nieliczny procent ludzi wykazuje delikatną pseudo-alergiczną reakcję.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; sorbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegan i wegetarian.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    pochodzenie:
    Naturalny polimer wytwarzany z palmy Canaubai (Copernica cerifera) i gatunków pokrewnych z Brazylii.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Jadalna powłoka stosowana w gumie do żucia

    produkty:
    Guma do żucia, słodycze, kawa, pieczywo

    Zobacz produkty zawierające wosk carnauba

    Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI):
    Brak określony

    Efekty uboczne:
    Nie są znane ze stosowania w żywności. Wosk canauba jest szeroko stosowany w kosmetyce i może powodować egzemy skóry. Osoby, które mają skłonność do egzem  mogą być wrażliwi na wosk canauba w żywności.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E903 może być używany przez wszystkie grupy religijne, wegetarian i wegan.

     

    Food-Info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E141 (i) Miedziowe chlorofili
    E141 (ii) Sodowe lub potasowe sole kompleksów miedziowych chlorofili
    CI 75810

    Pochodzenie:
    Syntetyczne miedziowe kompleksy chlorofili (E140) są naturalnym zielonym barwnikiem, który występuje we wszystkich roślinach i glonach. E141 na skale produkcyjna otrzymywany jest z pokrzywy, traw i lucerny. Podczas chemicznej de-estryfikacji chlorofilu, wytwarzane są feofityny.

    Funkcja i opis: 
    Barwi żywność na zielono. E141 (i) jest rozpuszczalny w wodzie, a E141 (ii) jest rozpuszczalny w oleju.

    Produkty:
    zobacz jakie produkty zawierają Miedziowe kompleksy chlorofili

    Dzienne spożycie:
    Do 15 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Nie są znane. Miedz jest uwalniana w czasie ogrzewania E141; jakkolwiek, miedz zawarta w tym związku nie osiąga stężenia toksycznego.

    Wymagania dietetyczne:
    Brak; E141 może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

     

    food-info.net 

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Food Brown 3, C.I. 20285

    Pochodzenie:
    Syntetyczny barwnik azowy.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Brązowy barwnik żywności, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

    Produkty:
    Ograniczone użycie do cukierniczych i piekarskich produktów.

    zobacz produkty zawierające Brąz HT

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Do 1,5 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Ponieważ jest to barwnik azowy, to może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany. Dodatkowo uwalnia on histaminę, dlatego też wzmacnia objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem może wywoływać nadczynność u dzieci.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; E155 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

     


    Food-Info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Naturalny barwnik izolowany z pieprzu (Capsicum annuum). Mieszanina ta zawiera głównie kapsoksantynę i kapsorubinę.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Ciemnoczerwony barwnik spożywczy, jak również przyprawa.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nieograniczone.

    Efekty uboczne:
    Nieznane.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, E160c może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

     

    (Food-info.net)

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E120 (i) Karmina
    E120 (ii) Ekstrakt koszenili
    CI 75470

    Pochodzenie:
    Naturalny, czerwony barwnik żywności wyizolowany z owadów Coccus cacti, żyjących na różnych gatunkach sukulentów. E120 (i) jest czystym barwnikiem, podczas gdy E120 (ii) jest surowym ekstraktem.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Czerwony barwnik żywności. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

    Produkty:
    Występuje w wielu produktach.

    zobacz jakie produkty zawierają: Koszenila, Karmin, Kwas karminowy

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Do 5 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Brak efektów ubocznych w stężeniach używanych w żywności. Wzrastająca aktywność ruchowa została odnotowana w kilku przypadkach. Powiązanie z alergią jest dobrze znane gdy substancja ta jest używana w kosmetykach.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Ponieważ jest to ekstrakt z owadów, E120 nie może być spożywany przez wegan i wegetarian a także przez niektóre ugrupowania religijne.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E500 (i) Węglan sodu
    E500 (ii) Wodorowęglan sodu
    E500 (iii) Półtorawęglan sodu

    Pochodzenie:
    Produkowane z wody morskiej lub soli. Są naturalnymi minerałami. 

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Regulator kwasowości, związek zasadowy oraz środek spulchniający.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.

    zobacz produkty zawierające węglany sodu

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Nie są znane.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E500 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Naturalnie występujący gaz. Wchodzi w skład powietrza i jest produkowany w procesach metabolicznych.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Używany w napojach gazowanych, a także podczas pakowania w zmodyfikowanej atmosferze oraz jako propelent (gaz pędny) w instalacjach.

    Produkty:
    Napoje gazowane, żywność w opakowaniach, śmietanka.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń.

    Efekty uboczne:
    Brak znanych efektów ubocznych po spożyciu.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; dwutlenek węgla może być spożywany przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegetarian i wegan.

     

    Więcej…

Szukaj przepisu

dodaj-przepis