GRANDFOODING.PL -Przepisy Kulinarne, menu, kuchenne sztuczki, szkoła gotowania

Wednesday
Aug 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

E331 - Cytryniany sodu

Email Drukuj
Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy, cytrynian trójsodowy


Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji - podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka (zobacz także: Rakotwórczość kwasu cytrynowego).

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

food-info.net

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    E120 (i) Karmina
    E120 (ii) Ekstrakt koszenili
    CI 75470

    Pochodzenie:
    Naturalny, czerwony barwnik żywności wyizolowany z owadów Coccus cacti, żyjących na różnych gatunkach sukulentów. E120 (i) jest czystym barwnikiem, podczas gdy E120 (ii) jest surowym ekstraktem.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Czerwony barwnik żywności. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

    Produkty:
    Występuje w wielu produktach.

    zobacz jakie produkty zawierają: Koszenila, Karmin, Kwas karminowy

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Do 5 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Brak efektów ubocznych w stężeniach używanych w żywności. Wzrastająca aktywność ruchowa została odnotowana w kilku przypadkach. Powiązanie z alergią jest dobrze znane gdy substancja ta jest używana w kosmetykach.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Ponieważ jest to ekstrakt z owadów, E120 nie może być spożywany przez wegan i wegetarian a także przez niektóre ugrupowania religijne.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Sól sodowa kwasu alginowego (E400), naturalny polisacharyd, wytwarzana z wodorostów rodziny Phaeophyceae (Macrocystis pyrifera, Laminaria digitata, L. cloustoni, Ascophyllum nodosum) w USA i Wielkiej Brytanii.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Środek zagęszczający i emulgator.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Nieznane przy normalnym stosowaniu. W dużych stężeniach może prowadzić do upośledzenia mechanizmu pobierania żelaza przez organizm, ponieważ jest on wiązany.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, kwas alginowy i alginiany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    E340 (i) Fosforan monopotasowy
    E340 (ii) Fosforan dipotasowy
    E340 (iii) Fosforan tripotasowy


    Pochodzenie:
    Sole potasowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę handlową produkowany z fosforanu wydobywanego w USA.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Fosforany potasu to regulatory kwasowości i czynniki chelatujące (wiązanie jonów metali). Zapobiegają wysychaniu, regulują kwasowość proszków oraz zapobiegają zbrylaniu się. Zwiększają aktywność przeciwutleniaczy.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.  Zobacz produkty zawierające Fosforany potasu

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała/

    Efekty uboczne:
    Fosforany to sole niezbędne w organizmie. W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem. Nie wywołują efektów ubocznych.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Kwas fosforowy i fosforany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Fosforany nie są wywarzane na skalę handlową z kości zwierząt mimo, że zawartość fosforanów jest w nich bardzo wysoka.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    pochodzenie:
    uzyskiwany z piasku.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Używany jako środek przeciwzbrylający, aby usunąć białka i drożdże w piwie i produkcji wina oraz jako środek hamujący powstawanie piany.

    produkty:
    Wiele produktów sypkich

    Zobacz jakie produkty zawierają: dwutlenek krzemu / krzemian wapnia

    Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI):
    Brak danych


    Efekty uboczne:
    Nie są znane

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E551 może być używany przez wszystkie grupy religijne, wegetarian i wegan

     

     

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    E262 (i)octan sodu
    E262 (ii) Dioctan sodu (mieszanina octanu sodu i kwasu octowego)

    Pochodzenie:
    Sól sodowa kwasu octowego, naturalnego kwasu obecnego w większości owoców. Produkowany podczas fermentacji bakteryjnej, a zatem jest obecny we wszystkich produktach, w których miała miejsce fermentacja. Przemysłowo wytwarzany poprzez bakteryjną fermentację cukru, melasy lub alkoholu, lub też poprzez syntezę chemiczną z aldehydu octowego.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Octany są używane jako środki konserwujące i bufory.

    Produkty:
    Szerokie spektrum produktów.

    zobacz jakie produkty zawierają octan sodu

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Do 15 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Brak; jest on normalnym składnikiem wszystkich komórek. Powinien być unikany przez osoby cierpiące na nietolerancję octu (bardzo rzadka przypadłość).

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; kwas octowy i octany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian. Aczkolwiek może być on produkowany z alkoholu, nie zawiera go.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Naturalny kwas produkowany przez bakterie w żywności poddanej fermentacji. Wszystkie produkty poddane fermentacji zawierają duże ilości kwasu mlekowego. Przemysłowo wytwarzany przez fermentację bakteryjną skrobi i melasy. Produkowany jest także w dużych ilościach przez bakterie zasiedlające jelito grube.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas mlekowy i mleczany są używane jako środki konserwujące, głównie przeciw drożdżom i grzybom. Używa się ich także by zwiększyć trwałość produktów ziemniaczanych, ponieważ zwiększa on trwałość przeciwutleniaczy i pektyn.

    Produkty:
    Szerokie spektrum (kwaśnych) produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń.

    Efekty uboczne:
    Brak efektów ubocznych u dorosłych. D- lub DL-mleczany (stereoizomery) nie powinny być podawane niemowlętom i małym dzieciom, ponieważ dzieci nie mają jeszcze rozwiniętych odpowiednich enzymów, które w wątrobie rozkładają te formy mleczanów.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; kwas mlekowy i mleczany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian. Aczkolwiek nazwa odnosi się do mleka, E270 nie jest produkowany z mleka, a więc może być spożywany także przez osoby z alergią na mleko i nietolerancją laktozy.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    E452 (i) Polifosforan sodowy (wcześniej E450 c(i))
    E452 (ii) Polifosforan potasowy (wcześniej E450(ii))
    E452 (iii) Polifosforan sodowo-wapniowy
    E452 (iv) Polifosforan wapnia (również E544)
    E452 (v) Polifosforan amonowy (wcześniej E450c(i))


    Pochodzenie:
    Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Substancje maskujące jony (wiążą metale), stabilizatory i emulgatory. Również jako substancje wiążące wodę podczas procesów przetwórczych i przechowywania.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów . Zobacz jakie produkty zawierają Polifosforany.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany-łącznie).

    Efekty uboczne:
    Brak, jeśli stosowane w żywności. Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; E452 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Witamina C

    Pochodzenie:
    Występuje w większości owoców i warzyw. Przemysłowo uzyskiwany poprzez fermentację glukozy przy pomocy bakterii, a następnie chemiczne utlenienie.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas askorbinowy to inaczej witamina C; oznakowanie E300 oznacza, że witamina C jest antyoksydantem lub też stosowana jest jako polepszacz wartości wypiekowej mąki. Oznakowanie to nie oznacza uzupełnienia danego produktu w witaminę C.

    Produkty:
    Szerokie spektrum produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nieograniczone.

    Efekty uboczne:
    Nie wykryto efektów ubocznych w stosowanych stężeniach.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; Kwas askorbinowy i Korbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegetarian i wegan.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Naturalnie występujący gaz. Wchodzi w skład powietrza i jest produkowany w procesach metabolicznych.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Używany w napojach gazowanych, a także podczas pakowania w zmodyfikowanej atmosferze oraz jako propelent (gaz pędny) w instalacjach.

    Produkty:
    Napoje gazowane, żywność w opakowaniach, śmietanka.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń.

    Efekty uboczne:
    Brak znanych efektów ubocznych po spożyciu.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; dwutlenek węgla może być spożywany przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegetarian i wegan.

     

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Syntetyczny stabilizator i emulgator. Stosowany do produkcji aromatyzowanych, bezalkoholowych, mętnych napojów i wyrobów cukierniczych. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii

    Więcej…