GRANDFOODING.PL -Przepisy Kulinarne, menu, kuchenne sztuczki, szkoła gotowania

Thursday
May 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

E331 - Cytryniany sodu

Email Drukuj
Ocena użytkowników: / 4
SłabyŚwietny 

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy, cytrynian trójsodowy


Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji - podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka (zobacz także: Rakotwórczość kwasu cytrynowego).

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

food-info.net

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Kwas benzoesowy, benzoesany i estry kwasu benzoesowego powszechnie występują w większości owoców, szczególnie w jagodach. Żurawina jest bardzo bogatym źródłem kwasu benzoesowego. Oprócz owoców, występuje w grzybach, cynamonie, goździkach i niektórych produktach mlecznych (jako efekt fermentacji bakteryjnej). Dla celów przemysłowych produkowany jest z toluenu.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas benzoesowy i benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Nie są skuteczne przeciwko grzybom i w produktach z pH powyżej 5 (lekko kwaśne lub obojętne). Wysokie stężenia prowadzą do kwaśnego smaku produktów, który ogranicza zastosowanie. Benzoesany są często preferowane, z powodu lepszej rozpuszczalności.

    Produkty:
    Kwas benzoesowy i benzoesany występują w obejmujących szeroki zakres kwaśnych lub słabo kwaśnych produktach.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Do 5 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Brak efektów ubocznych w niewielkich stężeniach. U niektórych ludzi kwas benzoesowy i benzoesany mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną pseudo-alergicznych reakcji.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; kwas benzoesowy i benzoesany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    (poniższy artykuł nie został zweryfikowany)

    Aspartam  - substancja skrajnie trująca?

    Tajemnica rakotwórczej słodyczy aspartamu tkwi we właściwościach tego związku chemicznego. Aspartam jako słodzik jest wykorzystywany w przemyśle przede wszystkim dlatego, że jest ponad 160 razy bardziej słodki od cukru. Powyższa cecha słodzika występuje przy jednoczesnej, praktycznie zerowej kaloryczności. Co więcej większość ludzi nie jest w stanie określić różnicy pomiędzy wrażeniami smakowymi jakie daje słodzik aspartam, a tym jak smakuje zwykły cukier.

    O popularności Aspartamu decydują również względy czysto ekonomiczne. Zastosowanie tego środka jest stosunkowo tanie i nie wymaga zbyt skomplikowanego procesu technologicznego. Stąd wykorzystanie zarówno w przemyśle spożywczym (napoje dietetyczne, gumy do żucia, ryby, wędliny) jak i w celach medycznych (stosowany w diecie diabetyków)

    Mając na uwadze skutki uboczne aspartamu warto się jednak zastanowić czy warto ryzykować. Wrażenie smaku słodkiego podobnie jak na przykład smaku słonego jest subiektywne i da się "wytrenować". Stopniowo zmniejszając ilość spożywanej słodyczy czy soli w jedzeniu jesteśmy w stanie wytrenować zmysł smaku do tego stopnia, że słodząc czy soląc mniej nie poczujemy znaczącej różnicy. Dlatego lepiej stopniowo zmniejszać ilość cukru w diecie niż próbować potencjalnie groźnych substytów w postaci słodzików.

    Badanie na szczurach

    Naukowcy z Bolonii przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie, które zawierało aspartam. Naukowcy dbali, by w tych dawkach pożywienia znajdowało się tyle aspartamu, ile dziennie spożywa go każdy z nas. Szczury podzielono na kilka grup w zależności od przyjmowanej dawki słodziku. Co się z nimi stało? Aspartam wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi.

    Wybuchła burza. Temat aspartam trafił nawet do brytyjskiego parlamentu. Tamtejszy poseł - Roger Williams zażądał natychmiastowego wycofania z rynku brytyjskiego około sześciu tysięcy produktów zawierających ten słodzik. Intytut Ramazziniego przekazał swój raport Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywienia.

    - Traktujemy sprawę bardzo poważnie - stwierdziła Caroli Sondermann, rzeczniczki agencji. - Sprawdzenie danych z Instytutu Ramazzini potrwa od trzech do pięciu miesięcy. Wtedy opublikujemy wyniki oraz powiadomimy Komisję Europejską. To ona zdecyduje, co dalej. W tej chwili nie możemy stwierdzić, czy trzeba wycofać produkty z aspartamem.

    Wizja odszkodowań

    Ale wszystko wskazuje na to, że środek ten nie zostanie wycofany z rynku, ani nawet w najmniejszym stopniu ograniczony. Dlaczego? Aspartam występuje w wielu produktach kojarzonych z międzynarodowymi markami jak np. Coca-Cola, czy Orbit. Trudno wyobrazić sobie, że koncerny te usuną ze składu środek ze względu na jego szkodliwość. Oznaczałoby to de facto przyznanie się, że firmy te przez wiele lat tolerowały obecność aspartamu w swoich produktach i w pewnym sensie „truły” ludzi na całym świecie. Łatwo przewidzieć, że uznanie aspartamu jako substancji rakotwórczej sprowokowałoby lawinę pozwów i obowiązek wypłacania wielomilionowych odszkodowań. Z pewnością wygenerowałoby to miliardowe straty, na co szefowie tych firm nie mogą sobie pozwolić. Obrona aspartamu jako środka bezpiecznego jest w tym przypadku prostsza i tańsza. Szczególnie, że badania wykonane przez inne instytucje nie są tak jednoznaczne i nie wykazały niebezpiecznych konsekwencji spożywania aspartamu. Warto zauważyć, że słodzik przeszedł kompleksowe testy Naukowego Komitetu do spraw Żywności (Scientific Committee for Foods- SCF), który uznał go za bezpieczny i pozwolił wprowadzić na rynek spożywczy, nadając mu kod E-951.

    Historia



    Aspartam został wynaleziony zupełnie przypadkowo w 1965 roku przez chemika Jamesa M. Schlattera pracującego dla firmy farmaceutycznej G.D. Searle & Company. Schlatter otrzymał ten związek przy okazji badań nad lekami przeciw wrzodom. Odkrył jego słodycz, liżąc swój własny palec, na co nie pozwalały przepisy bezpieczeństwa. Jego sukces opiera się na jego niezwykłych właściwościach – aspartam jest około 180 razy bardziej słodki od cukru i przy tym jego kaloryczność jest niemal zerowa. Schlatter wiedział zatem, że odkrył idealny słodzik. Warto zauważyć, że aspartam wywoływał kontrowersję od początku swojej obecności na rynku spożywczym. Liczne pogłoski mówiły, że może być niebezpieczny, dlatego w 1980 roku Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) nie dopuściła go do obrotu. Interwencje wpływowych osób związanych z G.D. Searle wymusiły przeprowadzenie dodatkowych testów, które w 1981 roku pozwoliły słodzikowi wrócić na rynek spożywczy jako dodatek do żywności. Niektórzy uważają, że decyzja ta była skutkiem interwencji polityków amerykańskich, u których koncern lobbował. Historia aspartamu do dziś pełna jest niejasności i niedomówień.

    Niedokładność badań

    Warto na końcu wspomnieć, że raport Instytutu Ramazziniego jest dla wielu specjalistów niedokładny i zmanipulowany. Wciąż wytyka się nowe błędy samej metodologii badań, co podważa rzetelność całego eksperymentu. Zasugerowano, że nowotwory mogą być związane z zaburzeniem metabolizmu związków obecnych w leku, a w konsekwencji odkładania się ich w tkankach, czego nie obserwuje się u ludzi ze względu na inny profil enzymatyczny. Późniejsza analiza danych z szeregu badań klinicznych wykazała, że "nie ma dowodu, że sacharyna i inne słodziki (głównie aspartam) zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów u człowieka.”

    http://aspartam-slodka-trucizna.manifo.com

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    E420 (i) Sorbitol
    E420 (ii) Syrop sorbitolowy

    Pochodzenie:
    Naturalnie występujący alkohol wielowodorotlenowy, występujący w owocach np. jabłkach, czereśniach i winogronach. Na skalę handlową jest produkowany z glukozy.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Stabilizator, słodzik niskokaloryczny, substancja wypełniająca, itp.

    Produkty:
    Wiele wyrobów piekarskich i cukierniczych.

    zobacz jakie produkty zawierają Sorbitol

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie ma ograniczeń dla stosowania E 420; jednakże zabronione jest podawanie tej substancji niemowlętom poniżej 1 roku życia, ponieważ może spowodować ostrą biegunkę.

    Efekty uboczne:
    Sorbitol jest częściowo absorbowany i metabolizowany przez organizm tak jak fruktoza, pozostała część ulega fermentacji w jelicie grubym. Podczas fermentacji wytwarzane są gazy, które mogą powodować wzdęcia. U osób z wrażliwych na ten środek, może działać substancja przeczyszczająca. Zwykle nie występują żadne efekty uboczne; niemniej niektóre osoby mogą mieć objawy nietolerancji już po spożyciu 5 gramów sorbitolu. Niepożądane skutki pojawiają się po spożyciu ok. 25-30 gramów sorbitolu w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilości zwykle stosowane w produktach spożywczych. 

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, E420 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może okazać się myląca. E420 nie zawiera alkoholu (etanolu).

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Żółcień żywnościowa 3, CI 15985

    Pochodzenie:
    Syntetyczny barwnik azowy.

    Funkcja i opis:
    Barwi żywność na żółto, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.

    Produkty:
    Różne

    Dzienne spożycie:
    Do 2.5 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    E110 jest barwnikiem azo, zatem może wywołać reakcje u osób z nietolerancja na salicylany. Dodatkowo, uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u astmatyków. W połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci.

    Ograniczenia dietetyczne:
    Brak; E110 może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.

     

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    E141 (i) Miedziowe chlorofili
    E141 (ii) Sodowe lub potasowe sole kompleksów miedziowych chlorofili
    CI 75810

    Pochodzenie:
    Syntetyczne miedziowe kompleksy chlorofili (E140) są naturalnym zielonym barwnikiem, który występuje we wszystkich roślinach i glonach. E141 na skale produkcyjna otrzymywany jest z pokrzywy, traw i lucerny. Podczas chemicznej de-estryfikacji chlorofilu, wytwarzane są feofityny.

    Funkcja i opis: 
    Barwi żywność na zielono. E141 (i) jest rozpuszczalny w wodzie, a E141 (ii) jest rozpuszczalny w oleju.

    Produkty:
    zobacz jakie produkty zawierają Miedziowe kompleksy chlorofili

    Dzienne spożycie:
    Do 15 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Nie są znane. Miedz jest uwalniana w czasie ogrzewania E141; jakkolwiek, miedz zawarta w tym związku nie osiąga stężenia toksycznego.

    Wymagania dietetyczne:
    Brak; E141 może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

     

    food-info.net 

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    niskokaloryczny i nie kariogeniczny masowy środek słodzący o niskiej higroskopijności łatwo krystalizujący. Daje dobrą klarowność, zapobiega lepieniu się cukierków oraz umożliwia długi okres przechowywania.

    Funkcje i cechy:
    Słodzik.

    produkty:
    Szczególnie słodycze i dżemy.

    zobacz jakie produkty zawierają Izomalt

    Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI):
    Nie ustalono.

    efekty uboczne:
    Działa przeczyszczająco w dawkach większych niż 20 gramów.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E953 może być używany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    BHA

    Pochodzenie:
    Syntetyczny przeciwutleniacz.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Przeciwutleniacz w tłuszczach i produktach tłuszczowych, stosowany by zapobiec jełczeniu.

    Produkty:
    Wiele produktów zawierających tłuszcz.

    Zobacz jakie produkty zawierają BHA

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Maksymalnie 0,5 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Przy stosowanych stężeniach nie wykryto, ale występują czasem reakcje pseudo-alergiczne. BHA w połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA. Z tego powodu władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA.

    Ograniczenia żywieniowe:
    E320 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetaraian.

     

    Food-Info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Naturalnie występujący alkohol wielowodorotlenowy, będący składnikiem wszystkich tłuszczy. W małych stężeniach występuje we krwi. Na skalę przemysłową jest syntetyzowany z propenu lub przez fermentację cukrów. Nie jest wytwarzany z tłuszczu.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Słodzik niskokaloryczny, substancja utrzymująca wilgoć, itp.

    Produkty:
    Wyroby cukiernicze i piekarskie.

    Jakie produkty zawierają glicerol?

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Glicerol jest absorbowany i metabolizowany przez organizm podobnie jak glukoza do tłuszczu.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, glicerol może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może być myląca. Glicerol nie zawiera alkoholu (etanolu).

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Aromaty dymu wędzarniczego - to ekstrakty dymu wędzarniczego stosowanego w tradycyjnym procesie wędzenia żywności. Są otrzymywane przez kondensację (absorpcję) dymu w wodzie i stosowane w różnych procesach produkcyjnych.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem każdego żywego organizmu, pełni ważną rolę w metabolizmie. Duże ilości kwasu cytrynowego znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i w wielu innych owocach. Na skalę rynkową produkowany jest przez fermentację melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji - podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń

    Efekty uboczne:
    Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka (zobacz także: Rakotwórczość kwasu cytrynowego)

    Ograniczenia żywieniowe:
    Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych u osób, które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

    Więcej…

Szukaj przepisu

dodaj-przepis