GRANDFOODING.PL -Przepisy Kulinarne, menu, kuchenne sztuczki, szkoła gotowania

Tuesday
Jul 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Cytryniany sodu - E331

Email Drukuj
Ocena użytkowników: / 3
SłabyŚwietny 

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy, cytrynian trójsodowy


Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji - podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka (zobacz także: Rakotwórczość kwasu cytrynowego).

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

food-info.net

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E452 (i) Polifosforan sodowy (wcześniej E450 c(i))
    E452 (ii) Polifosforan potasowy (wcześniej E450(ii))
    E452 (iii) Polifosforan sodowo-wapniowy
    E452 (iv) Polifosforan wapnia (również E544)
    E452 (v) Polifosforan amonowy (wcześniej E450c(i))


    Pochodzenie:
    Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasu fosforowego. Wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Substancje maskujące jony (wiążą metale), stabilizatory i emulgatory. Również jako substancje wiążące wodę podczas procesów przetwórczych i przechowywania.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów . Zobacz jakie produkty zawierają Polifosforany.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Maksymalnie 70 mg/kg masy ciała (wszystkie dodatki do żywności zawierające fosforany-łącznie).

    Efekty uboczne:
    Brak, jeśli stosowane w żywności. Wysokie stężenia fosforanów mogą zakłócać niektóre procesy metaboliczne, ponieważ fosforan odgrywa ważną rolę w ogólnym metabolizmie.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; E452 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Naturalny kwas produkowany przez bakterie w żywności poddanej fermentacji. Wszystkie produkty poddane fermentacji zawierają duże ilości kwasu mlekowego. Przemysłowo wytwarzany przez fermentację bakteryjną skrobi i melasy. Produkowany jest także w dużych ilościach przez bakterie zasiedlające jelito grube.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas mlekowy i mleczany są używane jako środki konserwujące, głównie przeciw drożdżom i grzybom. Używa się ich także by zwiększyć trwałość produktów ziemniaczanych, ponieważ zwiększa on trwałość przeciwutleniaczy i pektyn.

    Produkty:
    Szerokie spektrum (kwaśnych) produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń.

    Efekty uboczne:
    Brak efektów ubocznych u dorosłych. D- lub DL-mleczany (stereoizomery) nie powinny być podawane niemowlętom i małym dzieciom, ponieważ dzieci nie mają jeszcze rozwiniętych odpowiednich enzymów, które w wątrobie rozkładają te formy mleczanów.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; kwas mlekowy i mleczany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian. Aczkolwiek nazwa odnosi się do mleka, E270 nie jest produkowany z mleka, a więc może być spożywany także przez osoby z alergią na mleko i nietolerancją laktozy.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Naturalny alkohol wielowodorotlenowy, występujący w wielu roślinach, np. w drzewach iglastych, wodorostach i grzybach. Na skalę przemysłową wytwarzany jest z glukozy.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Substancja przeciwzbrylająca, słodzik niskokaloryczny, substancja wypełniająca, itp.

    Produkty:
    Wyroby cukiernicze i piekarskie.

    Zobacz jakie produkty zawierają Mannitol

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Maksymalnie 160 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Mannitol jest w dużej części absorbowany i metabolizowany w organizmie podobnie jak glukoza. Pozostała część ulega fermentacji w jelicie grubym, co może powodować wzdęcia. U osób wykazujących nietolerancję może działać jak środek przeczyszczający. Niepożądane skutki uboczne pojawiają się po spożyciu 25 - 30 gramów w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilości zwykle stosowane w produktach spożywczych.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może okazać się myląca. Mannitol nie zawiera alkoholu (etanolu).

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E332 (i)cytrynian monopotasowy

    E332 (ii)cytrynian tripotasowy


    Pochodzenie:
    Sole potasowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Cytrynian potasu stosowany jest jako związek buforujący, w procesach wiązania jonów metali i jako składnik odżywczy dla drożdży w niektórych produktach fermentowanych. E332 (ii) jest stosowany jako środek zobojętniający kwas (np. kwas żołądkowy).

    Produkty:
    Szeroka gama produktów, głównie produkty nie zawierające sodu (bez soli).

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń.

    Efekty uboczne:
    Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i produktów z nich robionych. Kwas cytrynowy nie powoduje raka

    Ograniczenia żywieniowe:
    Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

    Food-Info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Kwas benzoesowy, benzoesany i estry kwasu benzoesowego powszechnie występują w większości owoców, szczególnie w jagodach. Żurawina jest bardzo bogatym źródłem kwasu benzoesowego. Oprócz owoców, występuje w grzybach, cynamonie, goździkach i niektórych produktach mlecznych (jako efekt fermentacji bakteryjnej). Dla celów przemysłowych produkowany jest z toluenu.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas benzoesowy i benzoesany są używane jako środki konserwujące, zarówno przeciwko drożdżom, jak i bakteriom w kwaśnych produktach. Nie są skuteczne przeciwko grzybom i w produktach z pH powyżej 5 (lekko kwaśne lub obojętne). Wysokie stężenia prowadzą do kwaśnego smaku produktów, który ogranicza zastosowanie. Benzoesany są często preferowane, z powodu lepszej rozpuszczalności.

    Produkty:
    Kwas benzoesowy i benzoesany występują w obejmujących szeroki zakres kwaśnych lub słabo kwaśnych produktach.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Do 5 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Brak efektów ubocznych w niewielkich stężeniach. U niektórych ludzi kwas benzoesowy i benzoesany mogą uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną pseudo-alergicznych reakcji.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; kwas benzoesowy i benzoesany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Jest to niskokaloryczny środek słodzący zatwierdzony jako dodatek do żywności w 1988 roku. Jest to syntetyczna sól organiczna. Acesulfam jest 200 razy słodszy od sacharozy, działa synergistycznie z innymi syntetycznymi substancjami słodzącymi, odporny na wysoką temperaturę oraz posiadający długi termin przydatności do użycia. Z ludzkiego organizmu wydalany jest w niezmienionej postaci i z tego powodu nie dostarcza żadnych kalorii.

    Nie należy nadużywać tego środka, gdyż nadmierne stosowanie go może doprowadzić do białaczki, chorób układu nerwowego, raka płuc, raka piersi.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Naturalny barwnik izolowany z pieprzu (Capsicum annuum). Mieszanina ta zawiera głównie kapsoksantynę i kapsorubinę.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Ciemnoczerwony barwnik spożywczy, jak również przyprawa.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nieograniczone.

    Efekty uboczne:
    Nieznane.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, E160c może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

     

    (Food-info.net)

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Funkcja technologiczna:
    Substancja do stosowania na powierzchni , Nośnik

    - zobacz produkty zawierające wosk pszczeli

    Substancja stosowana na zasadzie quantum satis do następujących produktów:

    Wyłącznie jako substancja glazurująca do:

    - wyrobów cukierniczych

    (łącznie z czekoladą)

    - małych form pieczywa

    cukierniczego i wyrobów

    ciastkarskich oblewanych

    czekoladą

    - sneksów

    - orzechów

    - ziarna kawy

    Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę

    Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię)

    Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię)

     

    źródło (PFPZ)

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E141 (i) Miedziowe chlorofili
    E141 (ii) Sodowe lub potasowe sole kompleksów miedziowych chlorofili
    CI 75810

    Pochodzenie:
    Syntetyczne miedziowe kompleksy chlorofili (E140) są naturalnym zielonym barwnikiem, który występuje we wszystkich roślinach i glonach. E141 na skale produkcyjna otrzymywany jest z pokrzywy, traw i lucerny. Podczas chemicznej de-estryfikacji chlorofilu, wytwarzane są feofityny.

    Funkcja i opis: 
    Barwi żywność na zielono. E141 (i) jest rozpuszczalny w wodzie, a E141 (ii) jest rozpuszczalny w oleju.

    Produkty:
    zobacz jakie produkty zawierają Miedziowe kompleksy chlorofili

    Dzienne spożycie:
    Do 15 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Nie są znane. Miedz jest uwalniana w czasie ogrzewania E141; jakkolwiek, miedz zawarta w tym związku nie osiąga stężenia toksycznego.

    Wymagania dietetyczne:
    Brak; E141 może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

     

    food-info.net 

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Naturalny polisacharyd, wytwarzany z drzewa Acacia senegal rosnącego w tropikalnej Afryce.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne; guma arabska może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

    Food-Info.net

    Więcej…

Szukaj przepisu

dodaj-przepis