GRANDFOODING.PL -Przepisy Kulinarne, menu, kuchenne sztuczki, szkoła gotowania

Saturday
Oct 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Cytryniany sodu - E331

Email Drukuj
Ocena użytkowników: / 3
SłabyŚwietny 

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy, cytrynian trójsodowy


Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji - podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka (zobacz także: Rakotwórczość kwasu cytrynowego).

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

food-info.net

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E503(i) Węglan amonu
    E503(ii) Wodorowęglan amonu

    Pochodzenie:
    Wytwarzany z siarczanu amonu oraz węglanu wapnia, naturalnych minerałów.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Regulator kwasowości, związek zasadowy, substancja spulchniająca.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów. Zobacz jakie produkty w naszej bazie zawierają węglan lub wodorowęglan amonu

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Brak, poza ewentualnym wytwarzaniem gazów w żołądku po jedzeniu.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E503 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

     

    food-info.net 

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Sól potasowa kwasu sorbowego (E200), naturalnie występującego w owocach europejskiej jarzębiny (Sorbus aucuparia), od której wywodzi się nazwa kwasu. Przemysłowo uzyskiwany na drodze różnych metod chemicznych.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas sorbowy jest środkiem konserwującym głównie przeciwko grzybom i drożdżom. Nie jest skuteczny przeciwko bakteriom. Optymalne działanie występuje przy pH poniżej 6,5 (kwaśna i lekko kwaśna żywność).

    Produkty:
    Szerokie spektrum produktów.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Do 25 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Brak w stosowanym stężeniu. Tylko nieliczny procent ludzi wykazuje delikatną pseudo-alergiczną reakcję.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; sorbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegan i wegetarian.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Aromaty dymu wędzarniczego - to ekstrakty dymu wędzarniczego stosowanego w tradycyjnym procesie wędzenia żywności. Są otrzymywane przez kondensację (absorpcję) dymu w wodzie i stosowane w różnych procesach produkcyjnych.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Fenyloalanina to aminokwas, jeden z elementów budujących białko. Fenyloalanina jest naturalnym komponentem, który jest obecny we wszystkich białkach (roślinnych lub zwierzęcych). Organizm ludzki potrzebuje fenyloalaniny, ponieważ jest ona integralną częścią wszystkich białek w ciele człowieka. Organizm człowieka nie potrafi syntetyzować fenyloalaniny, jest ona dostarczana wraz z codzienną dietą. Bez fenyloalaniny organizm nie mógłby funkcjonować. 

    Pewna grupa ludzi cierpi na rzadką, dziedziczną chorobę fenyloketonurię (PKU). Osoby te nie posiadają enzymu potrzebnego do trawienia fenyloalaniny i w związku z tym fenyloalanina jest przekształcana przez wątrobę do rangi (toksycznych) komponentów znanych fenyloketonami, które są wydzielane do uryny. Pacjenci PKU którzy wprowadzą fenyloalanine do organizmu cierpią na toksyczne syndromy, retardacje mentalne głównie u dzieci i zaburzenia intelektualne u dorosłych. 

    Wiele bezcukrowych i lekkich produktów zawiera aspartam jako słodzik. Aspartam to generalni małe białko, które zawiera około 40% fenyloalaniny. A więc produkty z aspartamem są ryzykiem dla pacjentów z PKU. Wszystkie produkty z aspartamem muszą być etykietowane następującym twierdzeniem:”Produkt jest źródłem fenyloalaniny”. Ponieważ pacjenci z PKU wiedzą które produkty zawierają białko, etykietowanie tych produktów nie jest konieczne. Tylko produkty tj. guma do żucia, która normalnie nie zawiera białka ale zawiera aspartam musi być etykietowana.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    niskokaloryczny i nie kariogeniczny masowy środek słodzący o niskiej higroskopijności łatwo krystalizujący. Daje dobrą klarowność, zapobiega lepieniu się cukierków oraz umożliwia długi okres przechowywania.

    Funkcje i cechy:
    Słodzik.

    produkty:
    Szczególnie słodycze i dżemy.

    zobacz jakie produkty zawierają Izomalt

    Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI):
    Nie ustalono.

    efekty uboczne:
    Działa przeczyszczająco w dawkach większych niż 20 gramów.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E953 może być używany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Żółcień żywnościowa 3, CI 15985

    Pochodzenie:
    Syntetyczny barwnik azowy.

    Funkcja i opis:
    Barwi żywność na żółto, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.

    Produkty:
    Różne

    Dzienne spożycie:
    Do 2.5 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    E110 jest barwnikiem azo, zatem może wywołać reakcje u osób z nietolerancja na salicylany. Dodatkowo, uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u astmatyków. W połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci.

    Ograniczenia dietetyczne:
    Brak; E110 może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.

     

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Funkcja technologiczna:
    Substancja do stosowania na powierzchni , Nośnik

    - zobacz produkty zawierające wosk pszczeli

    Substancja stosowana na zasadzie quantum satis do następujących produktów:

    Wyłącznie jako substancja glazurująca do:

    - wyrobów cukierniczych

    (łącznie z czekoladą)

    - małych form pieczywa

    cukierniczego i wyrobów

    ciastkarskich oblewanych

    czekoladą

    - sneksów

    - orzechów

    - ziarna kawy

    Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę

    Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię)

    Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię)

     

    źródło (PFPZ)

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    CI 77891

    Pochodzenie:
    Naturalny biały minerał.

    Funkcja i opis:
    Biały barwnik używany do pokrywania powierzchni oraz do separacji warstw; czynnik wybielający w pastach do zębów.

    Produkty:
    Szerokie zastosowanie.

    Produkty zawierające dwutlenek tytanu

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określone

    Efekty uboczne:
    Nie są znane.

    Wymagania dietetyczne :
    Brak; E171 może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

     

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E420 (i) Sorbitol
    E420 (ii) Syrop sorbitolowy

    Pochodzenie:
    Naturalnie występujący alkohol wielowodorotlenowy, występujący w owocach np. jabłkach, czereśniach i winogronach. Na skalę handlową jest produkowany z glukozy.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Stabilizator, słodzik niskokaloryczny, substancja wypełniająca, itp.

    Produkty:
    Wiele wyrobów piekarskich i cukierniczych.

    zobacz jakie produkty zawierają Sorbitol

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie ma ograniczeń dla stosowania E 420; jednakże zabronione jest podawanie tej substancji niemowlętom poniżej 1 roku życia, ponieważ może spowodować ostrą biegunkę.

    Efekty uboczne:
    Sorbitol jest częściowo absorbowany i metabolizowany przez organizm tak jak fruktoza, pozostała część ulega fermentacji w jelicie grubym. Podczas fermentacji wytwarzane są gazy, które mogą powodować wzdęcia. U osób z wrażliwych na ten środek, może działać substancja przeczyszczająca. Zwykle nie występują żadne efekty uboczne; niemniej niektóre osoby mogą mieć objawy nietolerancji już po spożyciu 5 gramów sorbitolu. Niepożądane skutki pojawiają się po spożyciu ok. 25-30 gramów sorbitolu w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilości zwykle stosowane w produktach spożywczych. 

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne, E420 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może okazać się myląca. E420 nie zawiera alkoholu (etanolu).

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    BHA

    Pochodzenie:
    Syntetyczny przeciwutleniacz.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Przeciwutleniacz w tłuszczach i produktach tłuszczowych, stosowany by zapobiec jełczeniu.

    Produkty:
    Wiele produktów zawierających tłuszcz.

    Zobacz jakie produkty zawierają BHA

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Maksymalnie 0,5 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Przy stosowanych stężeniach nie wykryto, ale występują czasem reakcje pseudo-alergiczne. BHA w połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA. Z tego powodu władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA.

    Ograniczenia żywieniowe:
    E320 może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetaraian.

     

    Food-Info.net

    Więcej…

Szukaj przepisu

dodaj-przepis