GRANDFOODING.PL -Przepisy Kulinarne, menu, kuchenne sztuczki, szkoła gotowania

Friday
Oct 31st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Cytryniany sodu - E331

Email Drukuj
Ocena użytkowników: / 3
SłabyŚwietny 

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy, cytrynian trójsodowy


Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji - podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka (zobacz także: Rakotwórczość kwasu cytrynowego).

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

food-info.net

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E500 (i) Węglan sodu
    E500 (ii) Wodorowęglan sodu
    E500 (iii) Półtorawęglan sodu

    Pochodzenie:
    Produkowane z wody morskiej lub soli. Są naturalnymi minerałami. 

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Regulator kwasowości, związek zasadowy oraz środek spulchniający.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.

    zobacz produkty zawierające węglany sodu

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Nie są znane.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E500 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    niskokaloryczny i nie kariogeniczny masowy środek słodzący o niskiej higroskopijności łatwo krystalizujący. Daje dobrą klarowność, zapobiega lepieniu się cukierków oraz umożliwia długi okres przechowywania.

    Funkcje i cechy:
    Słodzik.

    produkty:
    Szczególnie słodycze i dżemy.

    zobacz jakie produkty zawierają Izomalt

    Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI):
    Nie ustalono.

    efekty uboczne:
    Działa przeczyszczająco w dawkach większych niż 20 gramów.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E953 może być używany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Fenyloalanina to aminokwas, jeden z elementów budujących białko. Fenyloalanina jest naturalnym komponentem, który jest obecny we wszystkich białkach (roślinnych lub zwierzęcych). Organizm ludzki potrzebuje fenyloalaniny, ponieważ jest ona integralną częścią wszystkich białek w ciele człowieka. Organizm człowieka nie potrafi syntetyzować fenyloalaniny, jest ona dostarczana wraz z codzienną dietą. Bez fenyloalaniny organizm nie mógłby funkcjonować. 

    Pewna grupa ludzi cierpi na rzadką, dziedziczną chorobę fenyloketonurię (PKU). Osoby te nie posiadają enzymu potrzebnego do trawienia fenyloalaniny i w związku z tym fenyloalanina jest przekształcana przez wątrobę do rangi (toksycznych) komponentów znanych fenyloketonami, które są wydzielane do uryny. Pacjenci PKU którzy wprowadzą fenyloalanine do organizmu cierpią na toksyczne syndromy, retardacje mentalne głównie u dzieci i zaburzenia intelektualne u dorosłych. 

    Wiele bezcukrowych i lekkich produktów zawiera aspartam jako słodzik. Aspartam to generalni małe białko, które zawiera około 40% fenyloalaniny. A więc produkty z aspartamem są ryzykiem dla pacjentów z PKU. Wszystkie produkty z aspartamem muszą być etykietowane następującym twierdzeniem:”Produkt jest źródłem fenyloalaniny”. Ponieważ pacjenci z PKU wiedzą które produkty zawierają białko, etykietowanie tych produktów nie jest konieczne. Tylko produkty tj. guma do żucia, która normalnie nie zawiera białka ale zawiera aspartam musi być etykietowana.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Funkcja technologiczna:
    Substancja do stosowania na powierzchni , Nośnik

    - zobacz produkty zawierające wosk pszczeli

    Substancja stosowana na zasadzie quantum satis do następujących produktów:

    Wyłącznie jako substancja glazurująca do:

    - wyrobów cukierniczych

    (łącznie z czekoladą)

    - małych form pieczywa

    cukierniczego i wyrobów

    ciastkarskich oblewanych

    czekoladą

    - sneksów

    - orzechów

    - ziarna kawy

    Dodatki (suplementy) uzupełniające dietę

    Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię)

    Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię)

     

    źródło (PFPZ)

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
    E472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
    E472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
    E472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
    E472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
    E472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego


    Pochodzenie:
    Estry syntetycznych tłuszczów, wytwarzanych z glicerolu, naturalnych kwasów tłuszczowych i kwasów organicznych (octowego, mlekowego, winowego, cytrynowego). Syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale również tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego naturalnego tłuszczu, estryfikowanego naturalnym kwasem.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Emulgator i stabilizator.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.  Jakie produkty zawierają E472?

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określone, poza dopuszczalną dawką dla kwasu winowego (E472d-f) wynoszącą 30 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Brak; substancja jest najpierw trawiona do pojedynczych kwasów i tłuszczów. Organizm metabolizuje wszystkie składniki w ten sam sposób jak naturalne kwasy i tłuszcze. Substancje wchodzące w skład E472 są wytwarzane przez organizm w sposób naturalny, podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Pomimo, że w produkcji E472 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe). Niektóre grupy jak np. weganie, Muzułmanie czy Żydzi muszą unikać tych produktów. Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego są chemicznie identyczne.

     

    Food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    Pochodzenie:
    Naturalny polisacharyd, wytwarzany z nasion drzewa (Cyamopsis tetragonolobus), rosnącego w Indiach i Pakistanie.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne; guma guar może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    CI 77891

    Pochodzenie:
    Naturalny biały minerał.

    Funkcja i opis:
    Biały barwnik używany do pokrywania powierzchni oraz do separacji warstw; czynnik wybielający w pastach do zębów.

    Produkty:
    Szerokie zastosowanie.

    Produkty zawierające dwutlenek tytanu

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określone

    Efekty uboczne:
    Nie są znane.

    Wymagania dietetyczne :
    Brak; E171 może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

     

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E262 (i)octan sodu
    E262 (ii) Dioctan sodu (mieszanina octanu sodu i kwasu octowego)

    Pochodzenie:
    Sól sodowa kwasu octowego, naturalnego kwasu obecnego w większości owoców. Produkowany podczas fermentacji bakteryjnej, a zatem jest obecny we wszystkich produktach, w których miała miejsce fermentacja. Przemysłowo wytwarzany poprzez bakteryjną fermentację cukru, melasy lub alkoholu, lub też poprzez syntezę chemiczną z aldehydu octowego.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Octany są używane jako środki konserwujące i bufory.

    Produkty:
    Szerokie spektrum produktów.

    zobacz jakie produkty zawierają octan sodu

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Do 15 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    Brak; jest on normalnym składnikiem wszystkich komórek. Powinien być unikany przez osoby cierpiące na nietolerancję octu (bardzo rzadka przypadłość).

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; kwas octowy i octany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian. Aczkolwiek może być on produkowany z alkoholu, nie zawiera go.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    (poniższy artykuł nie został zweryfikowany)

    Aspartam  - substancja skrajnie trująca?

    Tajemnica rakotwórczej słodyczy aspartamu tkwi we właściwościach tego związku chemicznego. Aspartam jako słodzik jest wykorzystywany w przemyśle przede wszystkim dlatego, że jest ponad 160 razy bardziej słodki od cukru. Powyższa cecha słodzika występuje przy jednoczesnej, praktycznie zerowej kaloryczności. Co więcej większość ludzi nie jest w stanie określić różnicy pomiędzy wrażeniami smakowymi jakie daje słodzik aspartam, a tym jak smakuje zwykły cukier.

    O popularności Aspartamu decydują również względy czysto ekonomiczne. Zastosowanie tego środka jest stosunkowo tanie i nie wymaga zbyt skomplikowanego procesu technologicznego. Stąd wykorzystanie zarówno w przemyśle spożywczym (napoje dietetyczne, gumy do żucia, ryby, wędliny) jak i w celach medycznych (stosowany w diecie diabetyków)

    Mając na uwadze skutki uboczne aspartamu warto się jednak zastanowić czy warto ryzykować. Wrażenie smaku słodkiego podobnie jak na przykład smaku słonego jest subiektywne i da się "wytrenować". Stopniowo zmniejszając ilość spożywanej słodyczy czy soli w jedzeniu jesteśmy w stanie wytrenować zmysł smaku do tego stopnia, że słodząc czy soląc mniej nie poczujemy znaczącej różnicy. Dlatego lepiej stopniowo zmniejszać ilość cukru w diecie niż próbować potencjalnie groźnych substytów w postaci słodzików.

    Badanie na szczurach

    Naukowcy z Bolonii przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie, które zawierało aspartam. Naukowcy dbali, by w tych dawkach pożywienia znajdowało się tyle aspartamu, ile dziennie spożywa go każdy z nas. Szczury podzielono na kilka grup w zależności od przyjmowanej dawki słodziku. Co się z nimi stało? Aspartam wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi.

    Wybuchła burza. Temat aspartam trafił nawet do brytyjskiego parlamentu. Tamtejszy poseł - Roger Williams zażądał natychmiastowego wycofania z rynku brytyjskiego około sześciu tysięcy produktów zawierających ten słodzik. Intytut Ramazziniego przekazał swój raport Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywienia.

    - Traktujemy sprawę bardzo poważnie - stwierdziła Caroli Sondermann, rzeczniczki agencji. - Sprawdzenie danych z Instytutu Ramazzini potrwa od trzech do pięciu miesięcy. Wtedy opublikujemy wyniki oraz powiadomimy Komisję Europejską. To ona zdecyduje, co dalej. W tej chwili nie możemy stwierdzić, czy trzeba wycofać produkty z aspartamem.

    Wizja odszkodowań

    Ale wszystko wskazuje na to, że środek ten nie zostanie wycofany z rynku, ani nawet w najmniejszym stopniu ograniczony. Dlaczego? Aspartam występuje w wielu produktach kojarzonych z międzynarodowymi markami jak np. Coca-Cola, czy Orbit. Trudno wyobrazić sobie, że koncerny te usuną ze składu środek ze względu na jego szkodliwość. Oznaczałoby to de facto przyznanie się, że firmy te przez wiele lat tolerowały obecność aspartamu w swoich produktach i w pewnym sensie „truły” ludzi na całym świecie. Łatwo przewidzieć, że uznanie aspartamu jako substancji rakotwórczej sprowokowałoby lawinę pozwów i obowiązek wypłacania wielomilionowych odszkodowań. Z pewnością wygenerowałoby to miliardowe straty, na co szefowie tych firm nie mogą sobie pozwolić. Obrona aspartamu jako środka bezpiecznego jest w tym przypadku prostsza i tańsza. Szczególnie, że badania wykonane przez inne instytucje nie są tak jednoznaczne i nie wykazały niebezpiecznych konsekwencji spożywania aspartamu. Warto zauważyć, że słodzik przeszedł kompleksowe testy Naukowego Komitetu do spraw Żywności (Scientific Committee for Foods- SCF), który uznał go za bezpieczny i pozwolił wprowadzić na rynek spożywczy, nadając mu kod E-951.

    Historia



    Aspartam został wynaleziony zupełnie przypadkowo w 1965 roku przez chemika Jamesa M. Schlattera pracującego dla firmy farmaceutycznej G.D. Searle & Company. Schlatter otrzymał ten związek przy okazji badań nad lekami przeciw wrzodom. Odkrył jego słodycz, liżąc swój własny palec, na co nie pozwalały przepisy bezpieczeństwa. Jego sukces opiera się na jego niezwykłych właściwościach – aspartam jest około 180 razy bardziej słodki od cukru i przy tym jego kaloryczność jest niemal zerowa. Schlatter wiedział zatem, że odkrył idealny słodzik. Warto zauważyć, że aspartam wywoływał kontrowersję od początku swojej obecności na rynku spożywczym. Liczne pogłoski mówiły, że może być niebezpieczny, dlatego w 1980 roku Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) nie dopuściła go do obrotu. Interwencje wpływowych osób związanych z G.D. Searle wymusiły przeprowadzenie dodatkowych testów, które w 1981 roku pozwoliły słodzikowi wrócić na rynek spożywczy jako dodatek do żywności. Niektórzy uważają, że decyzja ta była skutkiem interwencji polityków amerykańskich, u których koncern lobbował. Historia aspartamu do dziś pełna jest niejasności i niedomówień.

    Niedokładność badań

    Warto na końcu wspomnieć, że raport Instytutu Ramazziniego jest dla wielu specjalistów niedokładny i zmanipulowany. Wciąż wytyka się nowe błędy samej metodologii badań, co podważa rzetelność całego eksperymentu. Zasugerowano, że nowotwory mogą być związane z zaburzeniem metabolizmu związków obecnych w leku, a w konsekwencji odkładania się ich w tkankach, czego nie obserwuje się u ludzi ze względu na inny profil enzymatyczny. Późniejsza analiza danych z szeregu badań klinicznych wykazała, że "nie ma dowodu, że sacharyna i inne słodziki (głównie aspartam) zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów u człowieka.”

    http://aspartam-slodka-trucizna.manifo.com

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Wszystko o E-

    E332 (i)cytrynian monopotasowy

    E332 (ii)cytrynian tripotasowy


    Pochodzenie:
    Sole potasowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Cytrynian potasu stosowany jest jako związek buforujący, w procesach wiązania jonów metali i jako składnik odżywczy dla drożdży w niektórych produktach fermentowanych. E332 (ii) jest stosowany jako środek zobojętniający kwas (np. kwas żołądkowy).

    Produkty:
    Szeroka gama produktów, głównie produkty nie zawierające sodu (bez soli).

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń.

    Efekty uboczne:
    Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i produktów z nich robionych. Kwas cytrynowy nie powoduje raka

    Ograniczenia żywieniowe:
    Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

    Food-Info.net

    Więcej…

Szukaj przepisu

dodaj-przepis