GRANDFOODING.PL -Przepisy Kulinarne, menu, kuchenne sztuczki, szkoła gotowania

Monday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

E331 - Cytryniany sodu

Email Drukuj
Ocena użytkowników: / 5
SłabyŚwietny 

E331 (i) cytrynian monosodowy

E331 (ii) cytrynian disodowy

E331 (iii) cytrynian trisodowy, cytrynian trójsodowy


Pochodzenie:
Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger.

Funkcje i cechy charakterystyczne:
Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji - podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.

Produkty:
Szeroka gama produktów.

Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń.

Efekty uboczne:
Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka (zobacz także: Rakotwórczość kwasu cytrynowego).

Ograniczenia żywieniowe:
Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Kwas cytrynowy nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych, u osób które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru, a nie z owoców.

food-info.net

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Syntetyczny stabilizator i emulgator. Stosowany do produkcji aromatyzowanych, bezalkoholowych, mętnych napojów i wyrobów cukierniczych. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    E503(i) Węglan amonu
    E503(ii) Wodorowęglan amonu

    Pochodzenie:
    Wytwarzany z siarczanu amonu oraz węglanu wapnia, naturalnych minerałów.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Regulator kwasowości, związek zasadowy, substancja spulchniająca.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów. Zobacz jakie produkty w naszej bazie zawierają węglan lub wodorowęglan amonu

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Brak, poza ewentualnym wytwarzaniem gazów w żołądku po jedzeniu.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E503 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

     

    food-info.net 

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    niskokaloryczny i nie kariogeniczny masowy środek słodzący o niskiej higroskopijności łatwo krystalizujący. Daje dobrą klarowność, zapobiega lepieniu się cukierków oraz umożliwia długi okres przechowywania.

    Funkcje i cechy:
    Słodzik.

    produkty:
    Szczególnie słodycze i dżemy.

    zobacz jakie produkty zawierają Izomalt

    Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI):
    Nie ustalono.

    efekty uboczne:
    Działa przeczyszczająco w dawkach większych niż 20 gramów.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E953 może być używany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Naturalny polisacharyd, wytwarzany z drzewa Acacia senegal rosnącego w tropikalnej Afryce.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Środek zagęszczający, stabilizator i emulgator.

    Produkty:
    Wiele różnych produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Nieznane, jeśli stosowana zgodnie z zaleceniami. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Żadne; guma arabska może być spożywana przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.

    Food-Info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Naturalny kwas produkowany przez bakterie w żywności poddanej fermentacji. Wszystkie produkty poddane fermentacji zawierają duże ilości kwasu mlekowego. Przemysłowo wytwarzany przez fermentację bakteryjną skrobi i melasy. Produkowany jest także w dużych ilościach przez bakterie zasiedlające jelito grube.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Kwas mlekowy i mleczany są używane jako środki konserwujące, głównie przeciw drożdżom i grzybom. Używa się ich także by zwiększyć trwałość produktów ziemniaczanych, ponieważ zwiększa on trwałość przeciwutleniaczy i pektyn.

    Produkty:
    Szerokie spektrum (kwaśnych) produktów.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń.

    Efekty uboczne:
    Brak efektów ubocznych u dorosłych. D- lub DL-mleczany (stereoizomery) nie powinny być podawane niemowlętom i małym dzieciom, ponieważ dzieci nie mają jeszcze rozwiniętych odpowiednich enzymów, które w wątrobie rozkładają te formy mleczanów.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; kwas mlekowy i mleczany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian. Aczkolwiek nazwa odnosi się do mleka, E270 nie jest produkowany z mleka, a więc może być spożywany także przez osoby z alergią na mleko i nietolerancją laktozy.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Żółcień żywnościowa 3, CI 15985

    Pochodzenie:
    Syntetyczny barwnik azowy.

    Funkcja i opis:
    Barwi żywność na żółto, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.

    Produkty:
    Różne

    Dzienne spożycie:
    Do 2.5 mg/kg masy ciała.

    Efekty uboczne:
    E110 jest barwnikiem azo, zatem może wywołać reakcje u osób z nietolerancja na salicylany. Dodatkowo, uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u astmatyków. W połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci.

    Ograniczenia dietetyczne:
    Brak; E110 może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.

     

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Naturalnie sól, składnik soli morskiej i kamiennej.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Regulator kwasowości, poprawia zwięzłość struktury owoców i warzyw, wiąże metale.

    Produkty:
    Wiele produktów, również jako źródło wapnia w suplementach żywieniowych.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Nie określono.

    Efekty uboczne:
    Nie są znane.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. Chlorek wapnia mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Pochodzenie:
    Naturalnie występujący gaz. Wchodzi w skład powietrza i jest produkowany w procesach metabolicznych.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Używany w napojach gazowanych, a także podczas pakowania w zmodyfikowanej atmosferze oraz jako propelent (gaz pędny) w instalacjach.

    Produkty:
    Napoje gazowane, żywność w opakowaniach, śmietanka.


    Dopuszczalne dzienne spożycie:
    Bez ograniczeń.

    Efekty uboczne:
    Brak znanych efektów ubocznych po spożyciu.

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak; dwutlenek węgla może być spożywany przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegetarian i wegan.

     

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    pochodzenie:
    uzyskiwany z piasku.

    Funkcje i cechy charakterystyczne:
    Używany jako środek przeciwzbrylający, aby usunąć białka i drożdże w piwie i produkcji wina oraz jako środek hamujący powstawanie piany.

    produkty:
    Wiele produktów sypkich

    Zobacz jakie produkty zawierają: dwutlenek krzemu / krzemian wapnia

    Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI):
    Brak danych


    Efekty uboczne:
    Nie są znane

    Ograniczenia żywieniowe:
    Brak. E551 może być używany przez wszystkie grupy religijne, wegetarian i wegan

     

     

    food-info.net

    Więcej…
  • Porady i artykuły >> Dodatki do żywności

    Syrop glukozowy jest roztworem (do 80%) glukozy (dekstrozy) i maltodekstriny w wodzie. Zazwyczaj jest otrzymywany w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi, która jest polimerem zbudowanym z glukozy. Do tego celu wykorzystuje się skrobię pszenną, kukurydzianą, ziemniaczaną lub innych roślin. Pochodzenie skrobi nie musi być wyszczególnione na etykiecie produktu, lecz powinno być dostępne u producenta. Jednakże, stosownie do nowych przepisów UE dotyczących alergenów, syrop glukozowy otrzymywany z pszenicy musi być oznakowany jako potencjalny alergen.

    Syrop glukozowy jest mniej słodki niż normalny cukier, ale posiada wiele technologicznych zalet dla przemysłu spożywczego.

    Więcej…