GRANDFOODING.PL -Przepisy Kulinarne, menu, kuchenne sztuczki, szkoła gotowania

Wednesday
Jul 30th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak zrobić kwas buraczany

Email Drukuj
Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 

jak-zrobic-kwas-buraczany Dobry domowy kwas buraczany to podstawa by wykonać wspaniały czerwony barszcz. 

 

Co będzie potrzebne do wykonania kwasu buraczaneg? 

  • Po pierwsze buraki. Przygotuj 1 kg dobrych twardych, nie omszałych buraków czerwonych. Obierz je i pokrój w plasterki lub w drobna kosteczkę. Jedną pietruszkę , marchewkę oraz kawałek selera pokrój w plasterki. Następnie wszystko zalej 3 litrami ciepłej przegotowanej wody. Najlepiej do tego celu używać kamiennych garnków.

  • Na górę dodajemy skórkę razowego chleba, łyżeczkę nasion kminku, posiekane w plasterki ząbki z jednej główki czosnku, 3 łyżki soli kamiennej i ciut cukru. 

  • Garnek przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień. Po tygodniu należy zdjąć powstały kożuch a barszcz delikatnie przecedzić i przelać do sterylnych butelek. Szczelnie zamknięte można przechowywać w zimnym miejscu  nawet przez 3 miesiące.

 


 

 

 

Wypróbuj następujące przepisy

 

barszcz-czerwony-przepis-grandfooding

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy
Odśwież

Jak to zrobić?

Niektóre cukierki są bardzo łatwe do przyrządzenia w domu. Oczywiście wymagają poświęcenia im dużej ilości czasu, ale przynajmniej mamy pewność, że w środku nie ma żadnych sztucznych dodatków.

Więcej …

Szukaj przepisu

dodaj-przepis